Ilmanlaadun mittaamiseen ja viestimiseen etsitään uusia ratkaisuja innovaatiokilpailulla

Helsingin kaupunki kutsuu yritykset mukaan innovaatiokilpailuun, jossa etsitään uusia keinoja ilmanlaadun mittaamiseen, visualisointiin ja viestimiseen. Kilpailu on osa HOPE-hanketta, joka kehittää uutta ilmanlaadun täsmätietoa ja sen innovatiivista hyödyntämistä kaupunginosa- ja asukastasolla.

HOPE-hankkeessa yhdistyy tieteellinen tutkimus, teknologian kehittäminen, asukkaiden osallistaminen, käytännön toimenpiteet sekä yritysyhteistyö. Ilmanlaatua mitataan yhdessä asukkaiden kanssa kiinteästi asennetuilla ja henkilökohtaisilla kannettavilla ilmanlaatusensoreilla. Paikalliset ilmanlaatumittaukset tehdään kolmessa ilmanlaadun haasteilta erilaisessa kaupunginosassa: Jätkäsaaressa, Pakilan seudulla ja Vallilassa.

Hankkeessa tullaan tekemään esimerkiksi ilmanlaatudataa hyödyntävä reittisovellus. Lisäksi kokeillaan osallistavaa budjetointia, jossa asukkaat pääsevät valitsemaan erilaisia ilmanlaadun parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Innovaatiokilpailussa jaossa 200 000 euroa ilmanlaadun kokeiluihin

Hankkeessa käynnistyi 15.3. yrityksille suunnattu innovaatiokilpailu. Kilpailulla haetaan uusia ilmanlaadun mittaamiseen tai siitä viestimiseen ja visualisointiin liittyviä sovelluksia, tuotteita ja palveluita kokeiltavaksi aidossa kaupunkiympäristössä asukkaiden kanssa.

Kilpailussa yrityksiä autetaan hyödyntämään hankkeessa kerättävää ilmanlaadun mittausdataa ja asukkaiden ideoita oman asuinalueen ilmanlaadun kehittämiseksi sekä muista lähteistä saatavissa olevaa soveltuvaa avointa dataa. 

Kilpailuun ilmoitettavat kokeilut voivat liittyä esimerkiksi sensorilaitteiden hyödyntämiseen, olla avointa dataa yhdisteleviä visualisoivia tai keinoälyä hyödyntäviä sovelluksia, liittyä sosiaalisiin innovaatioihin ja joukkoistamiseen, tai yhdistellä edellisiä.

Kilpailu toteutetaan 15.3.-31.7.2020 välisenä aikana hankintalain mukaisin ehdoin kokeiluina. Osallistujan on oltava rekisteröity yritys, tai ryhmä jossa on mukana yritys. Kilpailussa voidaan toteuttaa kokeiluja yhteensä 200 000 euron arvosta.

HUOM! Innovaatiokilpailun kesto pidennetty 31.7.2020 saaakka.

HOPE (Urban Innovative Action – Healthy Outdoor Premises for Everyone) on Helsingin kaupungin koordinoima hanke, jossa on mukana Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, HSY, Vaisala, UseLess ja Forum Virium Helsinki. Euroopan unioni on myöntänyt hankkeelle rahoituksen vuosiksi 2018 – 2021.


Lisätietoa innovaatiokilpailusta:

Pekka Niskasaari
Projektipäällikkö
pekka.niskasaari(at)forumvirium.fi
+358 40 585 9110

Innovaatiokilpailun kotisivu: fvh.io/kisa 

Lisätietoa HOPE-hankkeesta:
Jussi Kulonpalo
Projektipäällikkö
jussi.kulonpalo(at)hel.fi
+358 40 5692561 

 

ARKISTO