Green Paths -reittiopas auttaa valitsemaan hiljaisimman ja ilmanlaadultaan parhaan pyöräily- ja kävelyreitin

Pääkaupunkiseudulla toimivan uuden Green Paths -reittityökalun suositukset perustuvat reaaliaikaiseen tietoon ilmanlaadusta ja kaupungilla tehtyihin melutasomittauksiin. Sovelluksen avulla liikkuja välttää vilkkaasti liikennöidyt kadut, mutta pääsee silti perille kohtuullisessa ajassa.
Sovelluksen on kehittänyt Helsingin yliopiston Digital Geography Lab -tutkimusryhmä osana Helsingin kaupungin koordinoimaa Healthy Outdoor Premises for Everyone HOPE-hanketta. Nyt julkistettu sovellus on prototyyppi, joka toimii Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella – eli kunnissa, joissa on saatavilla sovelluksen tarvitsemaa dataa.
Terveellisempiä ja miellyttävämpiä reittejä
– Yleensä reittioppaat tarjoavat nopeimpia tai suorimpia reittejä, mutta miellyttävyyttä ja terveellisyyttä ei huomioida, sanoo professori Tuuli Toivonen Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osaston Digital Geography Lab -tutkimusryhmästä.
– Ohjaamalla pyöräilijät ja kävelijät miellyttävämpään matkaympäristöön reittiopas pyrkii edistämään kaupunkiliikkujien terveyttä ja hyvinvointia. Toivomme sen edistävän myös ilmastollisesti vastuullista ja kestävää kaupunkiliikennettä, sanoo sovellusta kehittänyt Helsingin yliopiston tutkija Age Poom.
– Green Paths-sovellus on hieno esimerkki siitä, miten HOPE-hankkeessa kehitettävää aiempaa tarkempaa avointa ilmanlaatu-dataa voidaan hyödyntää ja tehdä Helsingistä kaikille parempi paikka elää ja asua, sanoo HOPE-hankkeen projektipäällikkö Jussi Kulonpalo Helsingin kaupungin Elinkeino-osastolta.
Paikkatieto ja avoin data hyötykäyttöön
Green Paths –reittiopas nojaa ajallisen ympäristöaltistumisen arvioinnin käsitteeseen. Työkalu optimoi reittien valinnan ympäristöaltistuksen kustannusten ja matkan keston perusteella. Tämän perusteella se tarjoaa joukon reittejä lyhimmästä pitempiin mutta terveellisempiin.
Reittiopas hyödyntää avoimia ympäristötietoja. Työkalussa käytetään reaaliaikaista ilmanlaatua koskevaa tietoa, jonka tuottamista Ilmatieteen laitos parhaillaan kehittää. Melutietojen osalta käytetään Suomen ympäristökeskuksen ja kuntien tuottamaa tieliikenteen keskimääräistä mallinnettua melutasoa. Katu- ja polkuverkosto reittioptimointiin haetaan joukkoistamalla tuotetusta OpenStreetMap-aineistoista.
Reittioppaan lähdekoodi on julkaistu avoimesti GitHubissa. Työkalu sisältää myös ohjelmointirajapinnan, jonka avulla ympäristön kannalta optimoituja reititystuloksia voidaan viedä muihin sovelluksiin. Lähdekoodin saatavuus auttaa muita kehittäjiä ottamaan ympäristökustannustekijät huomioon matkasovelluksissaan.
Green Paths -reittiopas löytyy mobiilikäyttöiseltä verkkosivustolta (suomeksi ja englanniksi).
Green Paths -reittioppaan on kehittäneet Joose Helle, Age Poom, Tuomas Väisänen ja Tuuli Toivonen Helsingin yliopiston Digital Geography Lab:issa Urban Innovation Action HOPE – Healthy Outdoor Premises for Everyone -hankkeessa ja sitä rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta. UIA HOPE -hankkeen päävastuu on Helsingin kaupungin elinkeino-osastolla.
ARKISTO

Yhteinen ilmamme -kampanja auttaa tekemään ilmanlaadun kannalta kestävämpiä valintoja
Helsingissä ilmanlaatu on monia eurooppalaisia kaupunkeja parempi, mutta myös meillä ilman...

Nastarenkaiden osuuksien seurantaa Helsingissä
UIA HOPE-hanke toteutti vuosien 2020-2022 aikana kaksi kokeilua, joissa kehitettiin uudenlaisia...

2 000 suomalaista kuolee vuosittain ilmansaasteiden takia
2 000 suomalaista kuolee vuosittain ilmansaasteiden takia – näin jokainen meistä voi vaikuttaa...

YLE Aamu: Kännykkäsovelluksella taistelua katupölyä vastaan
HOPE-hanke esiintyi 19.4. YLE Aamun tv- ja radiolähetyksessä suorana Mäkelänkadulta HSY:n...

HOPE-ilmanlaatusensorin käyttäjäkokemusvideo on julkaistu
Asukkaat mittasivat paikallista ilmanlaatua Jätkäsaressa, Vallilassa sekä Pakilan seudulla...

Urban Innovative Action – Healthy Outdoor Premises for Everyone -hankkeen päätöstilaisuus 17.3.2022
Urban Innovative Action – Healthy Outdoor Premises for Everyone -hankkeen päätöstilaisuus ...

Urbaani ilmanlaatu 2.0 -hanke käynnistyy
Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n...

Nopeusnäytöt Jätkäsaaressa, Vallilassa ja Pakilassa
Oma Ilmanlaatu-äänestyksessä asukkaiden valitsemana Helsingin kaupungin ilmanlaatutoimenpiteenä...

Megasense One Air Quality Sensor
University of Helsinki's MegaSense SmartCity Consortium has released a new second generation...

Oma Ilmanlaatu -sovelluksen lähdekoodi on avoin!
Urban Innovative Action HOPE – Healthy Outdoor Premises for Everyone-hankkeessa kehitetyn Oma...