Nastarenkaat rouhivat tienpintoja vielä huhtikuussakin

Uusien seurantajärjestelmien mukaan lähes joka toinen autoilija käyttää yhä nastarenkaita Helsingissä. Ilmanlaadun, liikennemelun ja päällysteiden kulumisen takia kesärenkaisiin vaihtoa ei pitäisi enää tarpeettomasti viivytellä. Rengassesongin etenemistä Helsingissä ja muualla maassa voi seurata tällä viikolla avatussa rengasportaalissa renkaatkelinmukaan.fi.
Nastarenkaiden kalenteriin sidottu käyttöaika päättyi maaliskuun lopussa, mutta niitä saa käyttää kelin vaatiessa sen jälkeenkin. Monet lykkäävät renkaanvaihtoa ikään kuin varmuuden vuoksi jopa toukokuulle asti. Pohjois-Suomessa se onkin usein kelien puolesta tarpeellista.
Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne tuovat joustoa renkaanvaihdon ajoitukseen. Kitkarenkaita ei kuitenkaan suositella ympärivuotiseen käyttöön, sillä kesärenkaat ovat niitä kulutuskestävämpiä, polttoainetaloudellisempia ja turvallisempia märissä keliolosuhteissa.
Rengasportaali valistuksen ja seurannan tueksi
Rengasvalintoihin liittyvää julkista keskustelua käydään joko yksilöllisestä tai yhteiskunnallisesta näkökulmasta. ”Pyrimme yhdistämään molemmat näkökulmat uudessa rengasportaalissa. Tarjoamme tietoa ja työkaluja vastuullisten rengasvalintojen tekemiseen kunkin omien tarpeiden ja arvostusten pohjalta”, sivustosta vastaava viestintäkonsultti Jouko Lahti paaluttaa.
Renkaatkelinmukaan.fi-sivusto on osa Helsingin kaupungin koordinoimaa UIA HOPE -hanketta, jossa etsitään ratkaisuja ilmanlaadun parantamiseen. Tavoitteena on edistää kitkarenkaiden talvikäyttöä yhdessä kaupungin, autoilijoiden ja alan toimijoiden kanssa. Erityisesti keväällä ja syksyllä kiinnitetään huomiota kelin mukaiseen rengastukseen.
Lisäksi sivustolla voi seurata nastarengasosuuden kehittymistä viikoittain Helsingissä Mäkelänkadulla ja Pakilan seudulla. Sivustolla julkaistaan myös tuloksia Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kaksivuotisesta seurannasta, jossa arvioidaan tieliikennelain uudistuksen vaikutuksia autoilijoiden rengasvalintoihin.
Kitkarenkaiden suosio jatkaa kasvuaan
Helsingin kaupungin tavoitteena on nostaa kitkarenkaiden osuus talviliikenteessä 30:stä 70 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. ”Viestintäkampanjoinnin lisäksi harkitaan myös mahdollisia katukohtaisia nastarengasrajoituksia. Toimenpiteiden vaikutuksia seurataan tiiviisti ajorataan upotetuilla tunnistimilla ja kyselytutkimuksilla”, projektipäällikkö Jussi Kulonpalo toteaa.
Kitkarenkaiden suosio näyttäisikin olevan vahvassa kasvussa tieliikennelain seurantaan kuuluvien kyselytutkimusten, parkkipaikkaseurantojen ja renkaiden myyntitilastojen valossa. Viime vuonna jo joka neljäs (24,4 %) Suomen markkinoille toimitettu talvirengas oli kitkarengas, kun se pari vuotta aiemmin oli vain 17 prosenttia (lähde: ETRMA).
ARKISTO

Yhteinen ilmamme -kampanja auttaa tekemään ilmanlaadun kannalta kestävämpiä valintoja
Helsingissä ilmanlaatu on monia eurooppalaisia kaupunkeja parempi, mutta myös meillä ilman...

Nastarenkaiden osuuksien seurantaa Helsingissä
UIA HOPE-hanke toteutti vuosien 2020-2022 aikana kaksi kokeilua, joissa kehitettiin uudenlaisia...

2 000 suomalaista kuolee vuosittain ilmansaasteiden takia
2 000 suomalaista kuolee vuosittain ilmansaasteiden takia – näin jokainen meistä voi vaikuttaa...

YLE Aamu: Kännykkäsovelluksella taistelua katupölyä vastaan
HOPE-hanke esiintyi 19.4. YLE Aamun tv- ja radiolähetyksessä suorana Mäkelänkadulta HSY:n...

HOPE-ilmanlaatusensorin käyttäjäkokemusvideo on julkaistu
Asukkaat mittasivat paikallista ilmanlaatua Jätkäsaressa, Vallilassa sekä Pakilan seudulla...

Urban Innovative Action – Healthy Outdoor Premises for Everyone -hankkeen päätöstilaisuus 17.3.2022
Urban Innovative Action – Healthy Outdoor Premises for Everyone -hankkeen päätöstilaisuus ...

Urbaani ilmanlaatu 2.0 -hanke käynnistyy
Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n...

Nopeusnäytöt Jätkäsaaressa, Vallilassa ja Pakilassa
Oma Ilmanlaatu-äänestyksessä asukkaiden valitsemana Helsingin kaupungin ilmanlaatutoimenpiteenä...

Megasense One Air Quality Sensor
University of Helsinki's MegaSense SmartCity Consortium has released a new second generation...

Oma Ilmanlaatu -sovelluksen lähdekoodi on avoin!
Urban Innovative Action HOPE – Healthy Outdoor Premises for Everyone-hankkeessa kehitetyn Oma...